VAR ATT BO?

BOENDEÖVERSIKT ENLIGT DESTINATIONER, STRÄNDER, AKTIVITETER OCH TURISTATTRAKTIONER

Om du kan inte fatta beslut om var att bo, kolla på vad som finns om destinationer, områdets sevärdheter, sköna stränder och möjligheter för en aktiv semester i guiden till boenden för att kunna välja denna destination och boende som passar är bäst.

Jezera
Jezera
Destination
DESTINATION: Jezera
Jezera är en liten tätort placerad i en väl skyddad vik med en fin ordnad promenad. Tätorten är känd för gästfriheten av sina invånare och en rad sköna vikar nära till själva orten. Om du gillar orörda naturen och gillar bada i ensamheten rekommenderar vi i så fall att tillbringa sina semesterdagar i Jezera. Grus badstrand Lučica och stenstrand Zaratić ligger helt intill själva tätorten men i närheten finns till och med åtta andra sköna orörda vikar med badstränder redo att gå och bada på. Jezera är den destinationen för fiskare, sportfiskare och andra som bara gillar äta fisk, känd också för sin lång fisketradition, gott utbud i fiskerestaurangerna och för "big game fishing" fisketävlingen. Seglare gillar också Jezera på grund av dess fritidsbåtshamn och mycket intressant skärgården. Till och med seglingskurs i Jezera är en av de bästa längs hela kroatiska kustlinjen.

DESTINATIONS BESKRIVNING JEZERA

Jezera placerades på sydöst sida av Murterö, i en havsvik väl skyddad från vindarna och omgiven med några sköna kullar. Tätorts centrum ligger i mitten av viken. Promenaden utmed strandlinjen är lång och ordnad med få små parker med växtligheten som är typiskt för Dalmatien och Medelhavet i övrigt. Där ligger restaurangerna, kaffe barer, affärer och alla andra service Jezera har i sitt utbud. Jättänära ligger också en fin fritidsbåtshamn. I centrumet under sommaren är ofta väldigt livligt. Jezera har några få sina egna fester och konserter av olika slag också organiseras ofta. Den gamla delen av tätorten, utbyggd med stenhus i smala gator och med trädgårdar där fikonträd, mandelträd och mullbärträd växer, ligger några hundra meter ovanpå viken och Jezeras fält. Just detta fält är någon slags Jezeras symbol eftersom under regniga perioden regnvatten samlas i två störa vattenpoolar som ser ut nästan som två små sjöar, där Jezeras namn har kommit ifrån (jezera=sjöar). Jezera har två sina badstränder som båda ligger helt intill själva tätorten. En lång och vidsträckt grusvik Lučica är den populäraste ortens badstrand och sträcker sig längs sydväst kustlinje. Stenstrand Zaratić ligger i skuggan av en barskog och sträcker sig längs nordöstkusten. Badzon från Zaratić badstrand fortsätter mot andra sköna orörda vikar och badstränder som är uppnåeliga via fältbanor både till fots eller med bil: Kamenčine, Gušćica, Nozdra, Potripica, Vrti luka, Sv Nikola, Koromašna, Pod Jasenovac… De som föredrar badstränder rika med service än de där orörda havsvikar rekommenderar vi Lovišća badstrand som ligger intill Jezeras infart från huvudled. På denna badstranden en del hör till en permanent camipngsplats men oroa dig inte, stranden är öppen till alla. Själva badstranden är ordnad och har många service dvs. här kan man solbada på vilstolar, hyra peddaliner, bli galen i vattenpark, spela bordtennis mm. Boende i Jezera erbjuder vi i form av lägenheter som är utsprida överallt i samhället. Använd "Guide till boenden" för att bekanta sig med fördelar av var och en av de lägenheter och hitta den som passar dig och din familj som bäst. För att underlätta ditt urval och göra själva sökningen rolig, vi råder dig att bry sig inte mycket om var i orten lägenheten du gillar ligger eftersom Jezera är en väldigt lugn och avslappnad liten ort där allt är inom räckhåll.

 

Vi rekommenderar
- att gå och bada på en av de sköna badstränder - Zaratić , Lučica, Kamenčine, Gušćica, Vrtiluka, Sv Nikola, Koromašna, Pod Jasenovac…
- att gå och besöka den gamla delen av orten - Selo
- att gå och bestiga någon av utsiktspunkter -  Kružak kulle i Čvrdak kulle
- att gå och hyra motorbåt och upptäcka holmar och havsvikar i närheten - Školjić, Borovnik, Ljutac, Bisaga…
- att ta en dags utflykt till Kornati Nationalpark från närliggande Murter
- att ha middag på någon av de fina fiskerestauranger - Kandela, Leut, Carevi dvori, Modro oko…
- att ta fältbanor till någon av avlägsna badstränder och upptäcka Jezeras omgivning och den orörda naturen samt besöka andra intressanta platser som Jezeras "sjöar", stenhög Pudarica, Sv. Rok kyrka, hästgård och åsnagård vid Blato, Murtarić udde...
 

Lovišća
LOVIšćA

Lovišća badstrand är en vidsträckt grusvik som är nära till två tätorter, Tisno och Jezera. Lovišća vik ansluter sig till öns sida av Tisno tätort mot Murter tätort och tittar mot nordöst. I Lovišća ligger en permanent campingsplats av hög kategori samt en turistort. Stranden är ordnad och rik med service. En hel del av stranden är täckt av grus som är perfekt för barn, bara en mindre delen av stranden är en cementyta där går att solbada i vilstolarna. Tillgång till havet är enkel på båda sidor. Man kan tillbringa dagen aktivt med att spela volleyboll på sand, tennis, mini golf, åka jet-ski... Barn kan njuta i en rutschbana, åka peddalin, njuta i vattenpark. De andra kan njuta i vilstolarna och på fik och i restaurangen där går att smaka vin och dalmatisk kost. En gratis parkeringsyta ligger ovanpå viken men den där som är nära stranden är en betalparkering.

Zaratić
ZARATIć

Zaratić badstrand är ortens huvud badstrand som ligger på nordöst sida av samhället, nära till centrumet och sträcker sig ut ur orten hela vägen till Sv Andrija strand i Tisno. Delen av stranden intill husen är stenlagd och den går när mot havet som stora trappor i några rad och är perfekt att solbada på. Rakt från stenlagd delen av badstranden är det möjligt att gå i vattnet vars botten är mestadels täckt med stenar. Mest populär del av badstranden till barn är den svag lutad grund grustäckt delen helt intill kajen. Bredvid husen som ligger vid ortens utkant badstranden sakta förvandlas i en stenstrand med en massa små grusvikar om underlättar tillgång till vattnet. Gruspromenad utmed kusten ligger några meter bara frön vattenlinje och är skyddad från solen med en tät barrskog. Stranden själv har inga andra service men allt man behöver kan man hitta i ortens centrum som är avlägsen från stranden några hundra meter bara.

Lučica
LUčICA

Lučica badstrand är en långsträckt grusstrand som befinner sig i utkanten av tätorten, på södra delen av viken precis bakom fritidsbåtshamn. Lučica badstrand är en mest populär badplats i Jezera för den är vidsträckt och ligger intill tätorten. Perfekt för småbarnsfamiljer och äldre folk eftersom tillgång till vatten är enkel. En del av stranden är ordnad i form av cementytor för solbadet men det också går att hoppa i vattnet därifrån. Ordnad del av badstranden är från grusdelen avskild med en kaj där barnen gärna leker och hoppar i vattnet rakt från en rutschbana. På stranden finns också duschar och en beach bar där kan man uppfriska sig med någon kall dricka i skuggan under barrträden. Stranden fortsätter mot vikens utkanter utanför markerad badzon så om du föredrar att ha det lite mer privat föreslår vi i så fall att gå en bit bort ifrån andra badare för där ute kan du hitta något ensamt ställe. Utanför badstranden finns ingen ordnad parkeringen men med hänsyn till att Jezera är en väldigt liten tötort det är möjligt att gå och gå till stranden från tätorten.

PODJASENOVAC

Podjasenovac badstrand är en vik till på södra sidan av Murterö med stenarna längs dess sidor mellan vilka här och där finns en del små grusstränder. I viken finns också en campingplats därför där kann man inte ha samma känsla av ensamheten som i andra vikar, men i stället kan man uppfriska sig i beach baren som finns inom campingplatsen. Podjasenovac badstrand befinner sig drygt en kilometer från Jezera tätort. Dit kommer man med fältbana som börjar en bit före infarten i Jezera tätort, mitt emot badplatsen och campingen i viken Lovišća.

Sv.Nikola
SV.NIKOLA

Sv Nikola badstrand är en havsvik som har skurit in sig fast och djupt i ön på dess sydvästs sida, och som är från Jezera avlägsen ca 1,5 kilometer. I viken finns en liten fiskehamn med fiskebåtar och några hus. På vikens höger sida sträcker sig en rad platta stenar i form av stora trappor som är svårt uppnåeliga och därför rekommenderas bara till ungdomarna som inte har det svårt att anstränga sig lite för att kunna solbada på en hög sten i en intim miljö. Vikens vänster sida är i jämförelse tam och tillgänglig och delvis täckt med en barrskog. Fältbanan som leder till Sv Nikola badstrand går från själva infarten i Jezera tätort vad betyder att för att komma dit sväng till höger i första gatan du kommer fram till sedan efter första korsningen sväng till vänster och sedan efter några minuter bara är du framme.

Koromašna
KOROMAšNA

Koromašna badstrand är en ganska vidsträckt och mysig både sandvik och stenvik på Murterös sydvästs sida och som är från Jezera avlägsen knappt en kilometer. Till Koromašna badstranden kommer mann med samma väg som går mot stranden Sv Nikola. Vid infarten i Jezera tätort morde man svänga i första gatan till höger, sedan efter korsningen igen till höger och inom kort är du framme. Koromašna är en bred vik där är det lätt och enkelt att hitta någon grusdel eller sten åt sig själv, ifån andra badare.

Vrtiluka
VRTILUKA

Vrtiluka badstrand kommer säkert att bedåra dig med skönheten av sin orörda natur, turkost vatten och med en vacker utsikt mot öarna i omgivningen. Vrtiluka är den första havsviken nära till Jezera som sträcker sig utmed Murterös sydvästkust. Badstranden är från Jezera tätort avlägsen ca två kilometer. Dit leder ett nätverk av grusvägar som går igenom med olivträden täckta fälten och barrskogar och som är särskilt intressanta till cyklister och fotgängarna. Fram till stranden kan man komme också med bil, men slutet av grusvägen är ganska brant så är det bättre att parkera bilen någonstans bort ifrån själva stranden och fortsätta vidare till fots.

Gušćica
GUšćICA

Gušćica badstrand är en vacker liten orörd havsvik på nordöstsida av Murterö, avlägsen från Jezera drygt en kilometer. Den kan med en grusväg enkelt nås upp vare sig till fots eller med cykeln eller bilen. Strandens mitt är täckt med grus men på grund av stenarna som utgör resten av kustlinje förslår vi att ta med skorna för att kunna gå i och upp ur vattnet utan något problem och njuta i kristallklart vatten och i skönhet av orörda naturen.

KAMENčINE

Kamenčine badstrand är den första i raden av fina orörda havsvikar som ligger bredvid ortens huvudstrand Lučica. Om du är ute efter ensamheten i den orörda naturen, den här stranden är ditt närmaste val för den ligger knappt en kilometer från Jezera tätort och är enkelt tillgänglig med en fältbana vare sig till fots eller med bilen. För att komma dit går man från fritidsbåtshamn mot hotellet Say där i fortsättningen ligger denna fältbana. Var och en sväng från denna fältbana leder till var sin badstrand:  Kamenčine, Gušćica i Vrtiluka. Kamenčine badstrand ligger på nordöstsida av Murterö. Själva badstranden är täckt med grus men resten av kustlinje utgör stenarna.

LäGENHETER I JEZERAS CENTRUM
LäGENHETER I JEZERAS CENTRUM

Lägenheter i Jezeras centrum är ett utmärkt val för de som föredrar att ha det allt inom räckhåll: restauranger, fik, affärer... och samtidigt bo några hundra meter ifrån två badstränder. Inom kort du ska glömma bort bilen och mysig sommaratmosfär och samhällets liv ska få dig känna sig i ute på centrumet så som i sitt vardagsrum. Därför rekommenderar vi lägenheter med sköna terrasser och med havsutsikten där går att titta på båtar och på allt som sker i hamnen. Båtförtöjning kan du enkelt hitta i hamnen hos en behörig person i Sportfiskeföreningen Punta som tar hand om båtförtöjningen.

LäGENHETER NäRA TILL ZARATIć BADSTRAND
LäGENHETER NäRA TILL ZARATIć BADSTRAND

Lägenheter som är nära till Zaratić badstrand är en favorit destination för all gamla besökare. Hyr en lägenhet i närheten av denna strand och du ska få en känsla att inom några steg bara från lägenheten du befinner sig mitt ute i orörda naturen men med ortens centrum några hundra meter bara bakom ryggen. Lägenheter ligger intill havet eller på kullen och alla har en fantastisk utsikt mot havet och på  holmarna i närheten, fritidsbåtshamn samt badplatsen, och vissa hus har även sin egen båtförtöjning.

LäGENHETER NäRA TILL LUčICA BADSTRAND
LäGENHETER NäRA TILL LUčICA BADSTRAND

Lučica badstrand är populäraste av alla stränder vid Jezera tätorten så är alla lägenheter som befinner sig i närheten också väldigt populära. Denna långsträckt grusstrand är perfekt för alla i familjen eftersom alla tillgångar till vattnet är enkla och alla kan hitta något ställe åt sig själv. Strandens omgivning är ett lugnt och glest bebyggt bostadsområde med några få nya privata hus med fina lägenheter. Fritidsbåtshamn är jättenära och centrumet ligger ca 300-400 meter därifrån.

LäGENHETER I JEZERAS GAMLA DEL - SELO (BY)
LäGENHETER I JEZERAS GAMLA DEL - SELO (BY)

Om en semester i en autentisk dalmatisk miljö särskilt lockar dig till rekommenderar vi då lägenheter i gamla delen av samhället som heter Selo (By). Stenhus och smala gator, trädgårdar med fikonträd och mullbärträd, med en utsikt mot Jezeras fält med olivträdgårdar och vingårdar samt mot kända "sjöar" utgör en magisk atmosfär i gamla byn. Selo befinner sig inte vid kusten utan en bit bort på toppen av kullen ovanpå viken var resten av tätorten har utvidgat sig och var nu befinner sig dess centrum. En liten väg går genom fältet och leder mot två sköna vikar, Sv Nikola och Koromašna, som båda ligger ca en kilometer därifrån, och i närheten finns också Lovišća badstranden.

Webbdesign: lupusart.net