VAR ATT BO?

BOENDEÖVERSIKT ENLIGT DESTINATIONER, STRÄNDER, AKTIVITETER OCH TURISTATTRAKTIONER

Om du kan inte fatta beslut om var att bo, kolla på vad som finns om destinationer, områdets sevärdheter, sköna stränder och möjligheter för en aktiv semester i guiden till boenden för att kunna välja denna destination och boende som passar är bäst.

Murter
Murter
Destination
DESTINATION: Murter
Murter är den största tätorten på Murterö och någon slags centrum av livet på ön. Det är ett utmärkt väl för alla som vill semestra i en liten ort, på en liten ö men där samtidigt livet är intensivt under sommaren. Murter tätort är känd för sina sköna badstränder, orörda havsvikar, otal öar och holmar som omger den och för en dags utflykter till Kornati Nationalpark. Tätorten är också populär hos bad och seglings beundrarna. Sandvik Slanica är en av de skönaste badstränder längs hela dalmatiska kusten och under sommaren centrum av samhällets liv under dagen. Men om du är ute efter något lugnare ställe det går också att hitta dem i närheten av tätorten. Harmina vik runt vilken själva orten byggdes ut erbjuder en trygg fritidsbåtshamn samt en rad mindre hamnar för små båtar. Murter är också känd för sina goda restauranger, ett bra utbud av färsk fisk och för sin berömda olivolja.

DESTINATIONS BESKRIVNING MURTER

Murter tätort placerades på nordväst sida av Murterö i en vidsträckt vik som heter Harmina, omgiven med en massa små öar och holmar som skyddar den från Bura (en nordöstlig skarp vind typisk för Dalmatien). Även Romarna hade känt igen lägets fördelar därför hade de semestrat här i sina villor vad som tydligt bevisar fornfynd Colentum. Den gamla delen av tätorten som heter Selo (By) och som har typiska smala gator, stenhus och små inre trädgårdar ligger under kullen Sv. Rok. Murter har under många år vänt sig åt havet så nu centrumet ligger helt intill kustlinje. Numera när samhällets liv händer nära hamnen turisterna ofta glömmer bort att gå och upptäcka den gamla delen av tätorten. Murter tätort är omgiven med fyra kullor och alla föreställer fantastiska utsiktspunkter där går att se hela omgivningen fast den bästa utsikten är från den högsta kulle, Raduč. Badstränderna ligger på öns sydkust. De alla är sköna naturliga havsvikar med sandstränder och turkos havsvatten också omgivna med stenar och barrskogen. Eftersom det är möjligt att gå och bada längs hela kustlinje det betyder att badzon slutar aldrig. Den populäraste av alla är badstrand Slanica som ligger helt intill själva tätorten medan de andra stränderna ligger en bit bort från Murter.
Murter tätort är ett gammalt fiskesamhälle med en stor flotta av fiskebåtar därför restaurangerna i Murter ha ett så bra erbjudande av färska fiskar, skaldjur, humrar, räkorna. I Murter kan man äta gott eftersom även de medelmåttiga restauranger är väldigt bra. Grillad fisk kryddad med den berömda olivoljan smakar fantastiskt, och bättre pizzor kan man inte hitta någonstans i omgivningen. Murter tätort har bara ett enda hotell därför är det lättare att få tag på något boende i privatägda lägenheter än i hotellet. Erbjudandet är stort, för alla smak och för alla plånböcker. För att underlätta sökningen vi har utarbetat ett sökfilter "Guide till boenden" för att bekanta sig med olika delar av tätorten och hjälpa dig att välja den destinationen som motsvarar dina önskningar. Särskilt attraktivt är utbud av Robinson typ av semester i ensamma fiskestugor i helt öde havsvikar både på själva Murterö eller på öar och holmar i området.

 

Vi rekommenderar
- att gå och bada på någon av Murters badstränder - Slanica, Čigrađa, Podvrške
- att gå och upptäcka Murters gamla delen - Selo
- att gå och bestiga en någon av de utsiktspunkter på kullarna Raduč, Sv. Rok, Gradina i Veliki Vršak
- att gå och hyra motorbåt och upptäcka själv holmarna och havsvikar nära till Murterö
- att ta en dags utflykt till Kornati Nationalpark
- att gå och besöka romerska fornfynd Colentum
- att ha middag på någon av utmärkta fiskerestauranger -  Tic-Tac, Fabro, Čigrađa, Kezo, Zameo ih vjetar, Rebac
- att cykla längs cykelbanor som går genom små vikar och kullar som är ouppnåeliga för bilar och andra form av trafiken.
 

Slanica
SLANICA

Slanica badstrand är den mest kända badstranden på Murterö. Den ligger på sydväst sida av Murterö i en sandvik som tittar mot Kornati Nationalpark. Slanica badstrand är en grund sandig havsvik perfekt för småbarnsfamiljer och för alla andra som är förtjusta i sandiga stränder och olika aktiviteter och lek i ett sandigt grunt vatten. På sommareftermiddagarna när alla är där Slanica är var livet i Murter tätort äger rum. Viken en rik med service och badare. Här kan man åka vattenrutschbana, spela tennis, sand volleyboll, hyra jet-ski eller peddalin, ha en kall dricka, ha en god pizza eller middag. Kort sagt, om du är ute efter badstranden med service, gå till Slanica. Där finns allt som Murter ha att erbjuda. Till sandig del av stranden ansluter sig en stenig kust med enstaka barrträd som som förlänger badzon upp till mer än en kilometer på ömse sidor och ansluter sig till två andra vikar, Podvrške i Čigrađa. Nära till stranden finns också en stor liknämnig campingplats. Betalparkeringen ligger nära till själva badstranden.

Luke
LUKE

Luke badstrand är Murters stadsstrand. Den ligger mitt i tätorten, i delen som ansluter sig till själva centrumet. Om du bor i något av hus i centrumet eller nära till centrumet, den här badstranden är   närmaste stället för dig att fräscha upp sig. Luke badstrand är både grusstrand och sandstrand och med sin  enkla tillgång till vattnet är perfekt för barn och äldre folk. Det är möjligt att solbada på platta cementytor, skuggan finns mellan tamaristräden och om du behöver duscha, stranden är också utrustad med duscharna. Barn ska gläda sig på gungor och gungbrädor och vuxna i några beach barer som ligger intill badstranden. Jättenära ligger också några få restauranger, en handel, rent-a-boat, en fruktaffär, bank samt andra service.

Čigrađa
ČIGRAđA

Čigrađa badstrand är både sandstrand och grusstrand med stenarna på ömse sidor och som befinner sig i en trång vik nära till infarten i Murter tätort. Viken är öppen mot blåa havet mellan Murterö och Kornatiöarna. Den centrala, sandiga delen av viken är grund och omgiven med en pittoresk fiskehamn. Murterbor gillar att bada här för det är en liten och intim havsvik. Čigrađa är en liten Slanica. Badstranden är lik den där i Slanica fast mindre och utan service. Stenig kust som på ömse sidor ansluter sig till sandig del av viken är full med små grusiga delar som underlättar tillgång till vattnet mycket för de som badar där. En del av stenar är platta ytor, perfekt för solbad. Barrträden skapar skuggor med att sträcka sig rakt ner till kusten. På stranden finns en restaurang bara, Čigrađa heter den, med vänlig personal och utmärkt kök, och också en beach bar Lantana med sin unik miljö och alltid bra musik. Havsvatten är här alltid kristallklart och utmed kusten rikt med fiskar så är det väldigt intressant för dykning också. Efter Čigrađa kommer andra dolda vikar, Velika Doca och Mala Doca som år uppnåeliga bara till fots.

Podvrške
PODVRšKE

Podvrške badstrand ligger i en vacker vidsträckt sandig havsvik delvis stängd med en liten holme som är med Murterö förbunden via en konstgjord vall. Podvrške är en bred vik där alla kan hitta något bra ställe åt sig själv. Sandig och grusig del är för det mesta till småbarnsfamiljer medan stenarna och holmen är till de andra som vill ha det mer privat och lugnt. På holmen finns också en stor kaj lämplig för fiske eller för att hoppa i vattnet. Barrskog täcker hela området och skapar skuggan. Podvrške badstrand är en naturlig havsvik som bedårar alla med sin orörda vackra naturen. Förutom två små mysiga beach barer där finns inga andra service eller tecken av människoaktvitet i viken. Fram till stranden kan man komma till fots med att följa kustlinjen från viken Slanica eller med bil via en delvis oordnad grusväg från Murter tätort. Bredvid Podvrške badstrand finns också en stor betalparkeringplats.

Velika Doca och Mala Doca
VELIKA DOCA OCH MALA DOCA

Velika Doca och Mala Doca är små, dolda, vilda havsvikar på sydväst sida av Murterö som är enkelt uppnåeliga bara till fots med smala fältbanor som går från både Čigrađa badstrand och från Kosirina  badstranden. Om du skulle gärna vilja försvinna ifrån andra människor och hitta ensamheten, om knappt 15 minuter till fots utmed kusten är det möjligt att komma fram till de två stränder. I båda två kommer du att hitta en orörd natur - grus, sand, stenar och kristallklart havsvatten. Velika Doca och Mala Doca är inte stränder som är officiellt avsedda bara till nudister, men eftersom det är lugnt och intimt där, de blev en favorit destination för nudisterna.

Zdrače
ZDRAčE

Zdrače badstrand är Betinas huvudbadstrand och befinner sig i liknämniga viken vid Betinas utkant, precis intill Murter tätort. Badstranden är väldigt populär mellan småbarnsfamiljer eftersom den är lätt tillgänglig och är rik med innehåll till barnen. Barnlekplats är skyddat från vägen med staketet och har en rutschbana, en gunga och gungbrädan, och helt intill finns en fotbollsplan med artificiella gräsmattan. Zdrače badstrand är indelad i två delar som skiljas med en liten kaj, perfekt för att hoppa av och dyka. Den del av badstranden intill lekplatsen och som ligger närmare till Murter tätort är täckt med gruset men den förvandlas i en fin sand redan när vattnet uppnår vristen. Andra delen närmare Betina är en cementyta, lämplig för att ligga och solbada. Därifrån kommer man rakt till den fina sanden på botten. Där finns också duschar och bland andra service på stranden finns också en beach bar. Skuggan kan man hitta under några enstaka men stora barrträd och rad av tamaristräden. Under barrträden finns också betalparkeringen.

LäGENHETER NäRA TILL MURTERS MITT
LäGENHETER NäRA TILL MURTERS MITT

Vi rekommenderar lägenheter i centrumet av Murter tätort om du vill inom några steg bara komma fram till någon restaurang, fik, torgmarknad eller andra service som finns i Murter. Men bryr sig inte mycket om bullret. Murter tätort är en liten och lugn tätort och lägenheter som är nära till centrum befinner sig faktiskt i gatorna som är lite åt sidan.

LäGENHETER NäRA TILL PODRADUč
LäGENHETER NäRA TILL PODRADUč

Lägenheter i detta område ligger intill kusten, mellan barrträden och har en fantastisk utsikt åt Kornati öarna. Perfekt val för alla som är sugna på att bara gå ut och hoppa i vattnet precis utanför huset. Den här delen av Murters kust ansluter sig till Slanica badstranden, den mest populära badstranden på Murterö och består av två gator – Podraduč och Turistička ulica. Podraduč är mest populära och dyraste destination i Murter.

 

LäGENHETER I PUT JERSAN GATA
LäGENHETER I PUT JERSAN GATA

Put Jersan gata är en gata som ligger helt intill havet längs sydväst kust av Harmina viken och som ansluter sig till tätortens centrum. Lägenheter i denna gata är särskilt intressanta till alla som vill ha en båtförtöjning. Hus här har sina fina små hamnar rakt utanför där går att förtöja båten medan lägenheter har en fin utsikt över hela viken runt vilken tätorten byggdes ut.

LäGENHETER I GAMLA DELEN – SELO (BY)
LäGENHETER I GAMLA DELEN – SELO (BY)

Den gamla delen av Murter tätort lockar till med sina stenhus, smala gator och atmosfär som påminner man på det förflutna och hur livet någon gång såg ut i samhället. Murters centrum och sommarträngseln flyttade ner till kusten och Selo som ligger på kullen Sv. Rok blev kvar som en lugn oas mitt i tätorten, perfekt för alla som gillar förflutna tider. En liten nackdel är att parkeringsplats för lägenheter i Selo befinner sig ner vid fritidsbåtshamn i centrumet, ungefär 100 – 200 meter ifrån husen, med samtidigt det är en fördel för det uppmuntrar man att semestra på ett sätt som innebär aktiviteter, promenad genom stan eller till närmaste stranden Čigrađa.

LäGENHETER NäRA TILL SLANICA BADSTRAND
LäGENHETER NäRA TILL SLANICA BADSTRAND

Lägenheter nära till Slanica badstrand är ett bra val för alla som vill tillbringa tiden på den mest populära badstranden på Murterö. Slanica badstrand är särskilt intressant till alla som har små barn för det är en sandig och grund. Nära till stranden har vi en bit billigare lägenheter som ligger mellan centrumet och grönadelen nära till stranden, i två gator,  Put Slanice och i Žrtava ratova, samt några få i Vlake gata som är lite dyrare men också mer attraktiva och med en fantastisk havsutsikt.

LäGENHETER NäRA TILL LUKE BADSTRAND
LäGENHETER NäRA TILL LUKE BADSTRAND

Lägenheter som är nära till Luke badstrand kommer med en möjlighet att parkera bilen och glömma bort den under semestern. Luke badstrand är en sandstrand med vissa delar i form av cementytor som är lämpliga för solbad, vissa delar i skuggan av tamaristräd och med gungorna för barnen. Det är inte den mest attraktiva stranden som finns på ön men den är jättenära till samhällets centrum, där går att  bada helt intill huset och den kända badstranden Slanica är ungefär 5-10 min därifrån om man går till fots.

LäGENHETER NäRA TILL ČIGRAđA BADSTRAND
LäGENHETER NäRA TILL ČIGRAđA BADSTRAND

Om du letar efter en mindre och mer privat havsvik som ska bli din favorit, ett bra val i så fall kan vara någon av lägenheter som är nära till Čigrađa badstrand. Čigrađa är en liten både sandig och stenig havsvik med fantastiska naturen. Därifrån kan man enkelt komma fram till två andra dolda vikar, Mala och Velika Doca. Lägenheter ovanpå Čigrađa ligger i nya hus med en fin havsutsikt. Čigrađa badstrand lockar till även folk som bor i den gamla, pittoreska, med stenhus byggda delen av Murter – Selo.

LäGENHETER NäRA TILL PODVRšKE BADSTRAND
LäGENHETER NäRA TILL PODVRšKE BADSTRAND

Podvrške badstrand är en attraktiv, både sandig och stenig havsvik som befinner sig en bit utanför själva tätorten men som är samtidigt enkelt uppnåelig från delen av Murter tätort som är nära till stranden. Det tar bara 5 – 10 min till fots att komma fram till badstranden. Eftersom det är är en lugn zon utan vanlig trafik, lägenheter här är ett bra urval för alla som vill bo nära till tätorten men samtidigt lite åt sidan.

Vi rekommenderar!

ATTRAKTIVA BOENDE, ATRAKTIVA PERIODER, SPECIELL REA!

Urval ur vårt utbud några av attraktiva lägenheter, villor, fiskestugor och rum som är lediga under särskilt önskade perioder samt de med lockande reor.
Webbdesign: lupusart.net